Dyra våre og grønnsakshagen

For tiden har Purktrøa Gårdsbarnehage to marsvin, to kaniner, tre undulater og to griser om sommeren. Grisene slakter vi på høsten og lager ribbe, spekepølse, leverpostei, julesylte og mye annet godt av.

Hver dag er ei gruppe med på dyrestell i fjøset -vi flir til dyrene, gir de ny mat og drikke, og koser med de. Storbarn og småbarn skifter annenhver uke på hvem som har dyrestell-ansvar.

Innimellom får vi besøk av en litt spesiell gris. Den kan plutselig dukke opp i Santa Luciatoget, på sommerfesten, være med på Tine-stafetten,

Vi har også egen grønnsakshage. Vi dyrker litt forskjellig. I år ble det potet, gulrot, sukkererter og gresskar.

I blomsterbedene plantet vi solsikker som en mor i barnehagen hadde med, og tagetes som renholderen vår hadde priklet. Om høsten sanker vi frø som vi gleder oss til å så til våren. Vi fikk også to solbærbusker av et foreldrepar som hadde noen til overs, og vi har hvit og rød rips, epletre og plommetrær som vi får forsyne oss av hos naboen.

Vi ser det er  stor verdi med å ha dyra  og dyrking i hverdagen til barna. Da spesielt med tanke på enkelte barn som har hatt en enorm u

tvikling, fra å ikke vil ta i  – til nå å stå først i køen for å hjelpe til. Barna lærer seg ansvaret med å ta vare på dyr både med stell, kjøre «møkk», børste, mate, kose, vise omsorg, legge til rette slik at dyra til en hver tid har det best mulig, teste grenser hos seg selv, nærhet, sette ord på følelser og opplevelser.

Vi kjører noe av møkka på grønnsaksåkeren, og ser hvor frodige plantene blir når vi steller godt med de. Eller hvor galt det går om vi ikke gjør det..Vi drar også på gårdsbesøk for å se på andre dyr og åkre for å lære om ulike dyrehold og maten vi spiser.  Det er

også stor stas å få studere elgene som kommer inn på nabogården når det er jakt. Eller rypa, gåsa, fisken, reven, gulerota, reingeviret… som en ivrig forelder, ansatt eller nabo ville dele med oss. Vi er priviligerte.

Kira har fått fire søte kaninunger som vi koser mye med. De vokser så alt for fort.